Saunaturve hellii ja hoitaa sekä ihoa että päänahkaa

Posted by Terhi Laakso on

Kaurilan Saunan keskisuomalaisesta suosta hellävaraisesti nostettu turve on tehokas ja monipuolinen saunaseuralainen. Turvehoidolla teet saunatuokiostasi vielä entistäkin hoitavamman rentoutushetken.

 

Turve on hellinyt ihmisten ihoa jo ammoisista ajoista asti; jonkinlaisia turvehoitoja on tehty jo useita satoja vuosia sitten. Hoitavilla ja aineenvaihduntaa vilkastuttavilla turvehoidoilla on kosolti annettavaa myös nykypäivän ihmiselle.

 

Saunaturve tuotetaan luontoa kunnioittaen

Kaurilan Saunan saunaturve tuotetaan vastuullisesti Keski-Suomessa: luonnontilaisen turvesuon pinnasta otetaan lapion avulla hellävaraisesti pois pintakerros (“kansi”), jonka alta turvetta kaivetaan. Turpeen ottamisen jälkeen pintakerros laitetaan takaisin, jotta vaikutukset luonnolle olisivat minimaaliset. Onkin tärkeää ymmärtää, että hoitoturpeen ottamisella ei ole mitään tekemistä polttoturpeen nostamisen kanssa. Saunaturpeen takia ei soita kuivata eikä siten aiheuteta valumia tai hiilidioksidipäästöjä.

 Suomalainen sauntaturve

Saunaturpeen hyödyt kauneutemme ja terveytemme tukena

Lempeän tehokkaana ja pintaverenkiertoa vetreyttävänä tunnettu saunaturve on todellinen monitaituri, jonka käytöstä ihokin iloitsee. Turvetta höydynnetään yleensä naamiona lisäämään aineenvaihduntaa, kosteuttamaan ja ravitsemaan ihoa ja tasapainottamaan ihomme pH:ta.

Saunaturve voikin tuoda kallisarvoista apua esimerkiksi iho-ongelmissa, hormonaalisen toiminnan tasapainottamisessa sekä nivelvaivoissa, kivuissa ja urheiluvammoissa. Saunaturpeesta on saatu helpotusta myös päänahan pulmissa. 

Turpeen moninaiset hoitovaikutukset pohjautuvat pitkälti sen sisältämiin bioaktiivisiin aineisiin ja aineenvaihdutaa vilkastuttaviin ominaisuuksiin. Kaurilan Saunan kotimainen saunaturve soveltuu kaikille ihotyypeille. 

 

Turvetta hipiälle ja hiuspohjaan

Kaurilan Saunan Saaran suosikkitapa käyttää turvetta on ehdottomasti tehdä siitä ihana kasvonaamio ystävien tai saunavieraiden kanssa.
- Sipaisen sitä usein mieheni iloksi myös dekoltee-alueelle, Saara toteaa ja muistelee hyväntahtoisesti hymyillen vuosien sitten tapaamaansa hienoa rouvaa, joka kutsui kyseistä kehon osaa entrecôte:ksi

- Pidän kasvoillani turvenaamiota aina niin pitkään kuin mahdollista. Kun löylyissä tuntuu siltä, että turve alkaa valua, lähden vilvoittelemaan. Kun taas tuntuu siltä, että turve alkaa kuivua, menen takaisin saunan kosteisiin löylyihin, Saara kuvailee turvehoitotaktiikkaansa. 


Saunaturve sopii tietysti loistavasti myös miehille: esimerkiksi Kaurilan Saunan Jaakko tekee säännöllisesti turvenaamioita, koska turve rauhoittaa mukavasti parran ja hiusrajan ihoa. Myös Saaran aikuinen poika sai myös turpeesta ihmeellisen avun kuivaan päänahkaansa, jota oli aiemmin yritetty huonoin tuloksin lääkitä monin tavoin. 

- Yksi kerta turvetta hiusnaamiona riitti poistamaan kuivuuden. Ja mikä parasta: päänahan kuivuus ei enää tullut takaisin, Saara iloitsee.

 Suomalainen Saunaturve hoitaa kasvoja ja vartaloa.

Saunaturpeen käyttö kasvonaamiona

Kasvoille siveltynä turvenaamio tasapainottaa ihon toimintoja heleyttäen hipiää. Syväpuhdistava turvenaamio poistaa iholta ylimääräistä rasvaisuutta ja jättää ihon elinvoimaisen näköiseksi.

Turvenaamio on on kätevintä tehdä saunomisen yhteydessä. Saunan lauteet kannattaa suojata huolellisesti, sillä turve takertuu mielellään puuhun kiinni. Saunan lämmössä turpeen hoitavat vaikutukset vahvistuvat, koska lämmön laajentaessa ihohuokosia turpeen bioaktiiviset aineet pääsevät vaikuttamaan tehokkaammin. Saunan kosteus pitää huolta myös siitä, ettei turve pysyy kosteana, jolloin se on helppoa pestä pois hoidon jälkeen.

Näin teet turvehoidon kasvoillesi: Pese ensin kasvojesi iho huolellisesti. Levitä sitten kasvoillesi paksu kerros hoitoturvetta (joko lämmitettyä tai huoneenlämpöistä). Anna turvenaamion hoitaa kasvojesi ihoa ainakin kymmenen minuutin ajan. Poista sitten turve kuorimalla sitä ensin lastalla ja sitten lämpimällä pyyhkeellä. Kaurilan Saunan Saaralta liikenee loistava vinkki myös turvekasvonaamion poistamiseen:

- Hiero sormenpäillä kasvojen ihoa ja huuhtele samalla turvetta pois lämpimällä vedellä. Älä käytä turpeenpoistossa saippuaa, sillä se neutralisoi turpeen hyvät vaikutukset. 


Koska turve vilkastuttaa pintaverenkiertoa, saattaa iho punoittaa hetken aikaa hoidon jälkeen. Tästä ei kannata pelästyä; punoitus häipyy kotvasen kuluttua ihan itsestään. 

 

Saunaturvetta hiuspohjan hoitoon

Kaurilan Saunan saunaturve hoitaa ihoa päästä varpaisiin ja se sopiikin erinomaisesti myös hiusten ja hiuspohjan hellimiseen. Erityisen hyvin saunaturve tepsii päänahan kuivuuden karkottamiseen. Hius- ja hiuspohjanaamioita tehtäessä tukka on tärkeää peittää muovipussilla ja sen päälle vielä myssyllä, jonka alla hoitoturve pääsee vaikuttamaan tehokkaasti.

- Kun turvetta käyttää hiusnaamiona, kannattaa todella huolehtia siitä, ettei turve pääse kuivumaan, Saara muistuttaa ja kertoo vielä ohjeistuksensa painikkeeksi tositarinan:

- Hyvä ystäväni laittoi taannoin turpeesta hiusnaamion ennen juhlaillallista ja innostui jostain syystä imuroimaan turve päässä. Pään suojaksi viritetty muovipussi ei kuitenkaan ollut tarpeeksi tiivis ja kun ennen illallista piti huuhdella turve pois, se olikin kuivunut tukkaan yhdeksi isoksi möykyksi. Ystäväni miehen naurusta ei meinannut tulla loppua, kun rouva kiroili kylpyhuoneessa pää vadissa ja liuotteli kuivunutta turvetta irti hiuksistaan.


Jos turpeesta siis tekee hiusnaamion saunomatta, hiukset kannattaa suojata ensin muovipussilla ja laittaa vielä sen päälle myssy lisäsuojaksi.

- Näin saa turpeen tukastaan ihan normaalilla huuhtelulla, eikä tarvitse leikkiä kultakalaa pää pesuvadissa, Saara neuvoo.

 

Turpeen kannattaa antaa vaikuttaa hiuksissa ja hiuspohjassa vähintään kymmenen minuutin ajan. Sen jälkeen turve huuhdotaan pois lämpimällä vedellä. Heti turvehoidon jälkeen hiuksia ei kannata pestä shampoolla, koska turpeen bioaktiivisten aineiden on hyvä antaa jäädä vaikuttamaan hiuksiin pidemmäksi aikaa. 

← Older Post Newer Post →Leave a comment