Kaurilan Saunan mehiläisvaha- ja Pitsikynttilät luovat lempeää valoa ja rauhallista tunnelmaa

Posted by Terhi Laakso on

Kaurilan Saunan käsityönä valmistetut kynttilät ovat lempeästi loistavia tunnelmanluojia, jotka sopivat mainiosti niin rauhoittumiseen kuin taianomaisiin hetkiinkin. Teemme Pitsikynttilämme ihan itse ja myös jokaisen mehiläisvahakynttilän valmistamme rakkaudella yksitellen rullaten Helsingin Pitäjänmäessä. Jokainen kynttilämme onkin uniikki yksilönsä. Tiesitkö muuten, että mehiläisvahakynttilöiden tuoksutkin vaihtelevat mm. riippuen siitä, mitä mehiläiset ovat pistelleet poskeensa?

 

Kaurilan Saunan kynttilöiden tarina alkoi todellisesta tarpeesta; saunallamme ei ollut lainkaan sähkövalaistusta, joten tilaan piti saada tarpeeksi valoa pelkkien kynttilöiden avulla. Sähkövalojen puuttuminen asetti vaatimuksia kynttilöiden laadulle; niiden liekin tuli olla suuri ja tasainen ja kynttilöiden piti palaa myös pakkasessa, jotta niitä saattoi hyödyntää ulkovalaistukseenkin. Koska yleisen saunamme tarpeisiin sopivia kynttilöitä ei ollut helppoa löytää, päätin tehdä kynttilät omin kätösin. Pian valmistimmekin sekä kruunukynttilöitä kynttiläkruunuun että isompia kynttilöitä lyhdyissä loistaviksi. Nyt olemme valmistaneet käsityönä kynttilöitä jo yli kymmenen vuoden ajan.

Mehilaisvahakynttilät valmistetaan käsityönä Helsingissä.

Mehiläisvahakynttilät ovat ekologinen valinta

Yksi mehiläisvahakynttilän valteista on sen ekologisuus: kynttilöiden yleisenä raaka-aineena paistattelevaa parafiinia saadaan raakaöljyn tislauksen yhteydessä, joten se on peräisin uusiutumattomasta luonnonvarasta. Minulle ekologisuus ja eettisyys ovat tärkeitä arvoja ja siksikin Kaurilan Saunan tuotteiden raaka-aineet ovat vastuullisia ja kestävän kehityksen periaattein tuotettuja maaöljypohjaiset raaka-aineet eivät siis todellakaan tule kysymykseen. Onneksi nykyään aika monet jo tiedostavat mehiläisvahakynttilöiden ekologisuuden ja myös WWF suosittelee Earth Hour -kampanjaansa liittyen mehiläisvahakynttilöitä niiden luonnonmukaisuuden, savuttamattomuuden ja myrkyttömyyden vuoksi.

Mehiläisvahakynttilöistä kaikkein luonnollisin on värjäämätön eli keltainen mehiläisvahakynttilä, jonka ainoat raaka-aineet ovat puhdas mehiläisvaha ja puuvillalanka. Kynttilänvalmistusta varten mehiläisvahaa ei ole tarvinnut paljoa käsitellä; se on ainoastaan puhdistettu, sulatettu ja lingottu. 

Toki myös värjätyt mehiläisvahakynttilämme ovat värjäämättömän tapaan turvallisia tunnelmanluojia ja valonlähteitä. PIeni suomalainen perheyritys värjää mehiläisvahan ekosertifioiduilla kynttiläväreillä, joten mehiläisvahakyttilöitämme suosimalla tuet useampaakin kotimaista pienyritystä ja samalla luot lempeää tunnelmaa ja kaunista valoa kotiisi.

 

Käsin tekeminen on arvovalinta

Minulle on tärkeää, että kaikki tuotteemme aina kynttilöistä deodoranttivoiteisiin saakka ovat ihmisen tekemiä. Mielestäni tässä maailmassa on ihan tarpeeksi koneella tehtyjä standardituotteita, joita tuupataan tulemaan massatuotantona liukuhihnalla. Omissa ostopäätöksissänikin suosin käsintehtyjä tuotteita massavalmisteiden sijaan.
Tuotteiden valmistaminen käsityönä luonnollisesti työllistää ihmisiä tehdashenkistä massatuotantoa enemmän. Myös tämä on minulle arvovalinta: haluan tarjota työtä ja olen kiitollinen siitä, että olen voinut omalla tekemiselläni luoda kivan työpaikan monelle ihmiselle. Minulle tuottaa iloa, kun koneiden sijaan työkavereinani on ihania ihmisiä.

 

Kynttilöiden materiaaleilla on väliä

Mehiläisvahan ja parafiinin ohella kynttilöitä valmistetaan steariinista. Steariini on parafiinia parempi valinta, koska se valmistetaan kasviöljystä tai eläinrasvasta, jotka ovat uusiutuvia luonnonvaroja. Kaurilan Saunan Pitsikynttilät loihditaan oman henkilökuntamme toimesta käsityönä Pitäjänmäellä oliivipohjaisesta ekosteariinista.

Kaurilan Saunan mehiläisvahakynttilöissä käytetään vain eurooppalaista mehiläisvahaa, joka saadaan mehiläisiä vahingoittamatta hunajantuotannon ekologisena sivutuotteena. Mehiläisvahakynttilöitä polttamalla teetkin pienen teon vastuullisen mehiläistenhoidon puolesta.

Maailman markkinoilta löytyy myös monenlaisia kynttiläteollisuudenkin hyödyntämiä huijausvahoja, joissa mehiläisvahaan on halvemman hinnan huumassa sekoitettu parafiinia, steariinia tai muita huokeampia raaka-aineita. Aito mehiläisvaha on kuitenkin ominaisuuksiltaan aivan omaa luokkaansa ja siksi kynttilänostajan kannattaakin varmistua ostoksensa aitoudesta.

Pitsikynttilä tehdään oliivipohjaisesta steariinista.

Lempeä liekki, kaunis valo
(ja bonuksena yllättäviä hyötyjä)

Mehiläisvahakynttilät palavat kauniisti oranssina hehkuen; lempeällä liekillä pitkään verrattuna tavallisiin kynttilöihin. Mehiläisvahakynttilöillä sanotaan olevan sama valon spektri kuin auringonvalolla ehkä juuri siksi aistimme niiden loisteen niin luonnollisena ja miellyttävänä. Itse koen, että mehiläisvahakynttilöiden lempeä valo rauhoittaa mieltä, helpottaa stressaantunutta oloa ja saa mielihyvän hyrräämään.
Meistä monelle mehiläisvahakynttilöiden polttamisessa merkityksellistä on niiden lempeän liekin lisäksi vieno hunajan tuoksu, joka kynttilän palaessa leijailee huoneilmaan.
Itselleni myös visuaalisuus on tärkeää ja haluankin luoda ympärilleni kauniita asioita. Mielestäni mehiläisvahakynttilät ovat tavallisia kynttilöitä isompi ilo silmälle; niissä yhdistyvät mainiolla tavalla menneen ajan tunnelma ja design-sisustukselliset asiat.
Mehiläisvahakynttilöiden polttaminen voi myös olla pieni askel armollisempaan arkeen; kodin sotkut ja sekamelskan saa helposti häivytetyksi, kun sammuttaa sähkövalot ja sytyttää kynttilät!

Vaikka kynttilät yhdistetäänkin yleensä pimeään vuodenaikaan, itse nautin niiden rauhoittavasta valosta päivittäin niin kesällä kuin talvellakin. Kynttilöiden polttaminen on minulle eräänlainen rituaali: aina kun tulen kotiin, sytytän vähintään yhden kynttilän. Kiireisenkin päivän päätteeksi lempeä valo saa mielen rauhoittumaan ja olon tuntumaan turvalliselta. Mehiläisvahakynttilän sytyttäessäni tunnen kiitollisuutta ja tyytyväisyyttä; kaikki on hyvin ja olen kotona. 

Vaihtelen mehiläisvahakynttilöiden väriä vuodenaikojen mukaan. Kesällä sytyttelen yleensä keltaisia ja vihreitä kynttilöitä, syksyllä taas oransseja. Harmaat ja valkoiset mehiläisvahakynttilät sopivat mielestäni kaikkiin tilanteisiin. Lyhdyissä poltan aina pitsikynttilöitä, joihin palaessaan muodostuu silmiä hivelevän kaunis pitsireunus ja juuri tästä juontuukin näiden kynttilöiden nimi.

 

Mehiläisvahakynttilät sopivat kaikkiin vuodenaikoihin.

Mehiläisvahakynttilät luovat tunnelmaaValkoiset mehiläisvahakynttilät sopivat kaikkiin tilanteisiin.

Pitkä historia ja erinomainen säilyvyys

Mehiläisvahakynttilöitä on hyödynnetty valonlähteenä jo ammoisista ajoista asti. Etenkin luostareissa ne ovat perinteisesti luoneet harrasta tunnelmaa ja lempeää valoa.

Mehiläisvaha on raaka-aineena todella säilyvää, jonka vuoksi sitä on muinoin käytetty myös palsamoinnin apuaineena. Myös mehiläisvahakynttilät säilyvät käyttökelpoisia käytännössä ikuisuuden etenkin, kun niitä säilyttää viileässä ja valolta suojattuna. 

Erinomaista mehiläisvahakynttilöissä on myös niiden muovautuvuus, jonka ansiosta ei kynttilänjalkojen kanssa tarvitse paljoa arpoa: mehiläisvahakynttilät sopivat käytännössä kaikkiin kynttilänjalkoihin, sillä vaha on pehmeää ja muokkautuu helposti. Kun kynttilän alareunaa lämmittää hetken aikaa kädessä, materiaali notkistuu ja mehiläisvahakynttilän voi painaa helposti paikoilleen. 

VINKKI: Jos kynttilästään mielii kiiltäväkylkisen, voi mehiläisvahakynttilää varovasti lämmittää hiustenkuivaajan avulla. 

Pitsikynttilöiden suosio kasvaa kohisten

Mehiläisvahakynttilöiden lisäksi valmistamme käsityönä Pitsikynttilöitä, jotka elegantin kauneutensa ansiosta ovat tulleet todella suosituiksi. Pitsikynttilät palavat tasaisella ja suurella liekillä noin puoli senttiä tunnissa. Kynttilän palaessa sen reunaan muodostuu herkkä ja hauras pitsireunus, josta tämä erityislaatuinen kynttilä on saanut nimensäkin.
On itsestään selvää, että Kaurilan Saunan kauniisti valaisevat Pitsikynttilät ovat vastuullinen valinta; olemme valmistaneet ne käsityönä Helsingin Pitäjänmäessä oliivipohjaisesta ekosteariinista.

Valmistamme Pitsikynttilöitä kahta kokoa: pienen kynttilän paloaika on noin 20 tuntia kun taas iso Pitsikynttilä valaisee kauniisti peräti 60 tunnin ajan. 

Itse suosin pitsikynttilöitä etenkin lyhdyissä luomassa ihanaa tunnelmaa. Myös asiakkaamme ovat hoksanneet Pitsikynttilöiden mahdin; keltaisen eli värjäämättömän mehiläisvahakynttilän ohella juuri iso Pitsikynttilä on kynttilöistämme kaikkein suosituin.

Pitsikynttilä on suosituin kynttilätuotteemme.
Pitsikynttilän reuna muodostaa kauniin ja herkän kuvion.


Kynttilöidemme keskuuteen kirmaan kätevästi tästä

 

Ihanat käsintehdyt mehiläisvahakyntilät luovaat kauniin ja tunnelmallisen valon.

← Older Post Newer Post →Leave a comment