Kaurilan Saunan tarina

Julkaissut Saara Heikkinen

Kaurilan Sauna syntyi vuonna 2009, kun perustin yleisen saunan Helsingin Vanhaan Meilahteen 

Kaurilan yleinen Sauna

                       Kaurilan yleinen sauna

Nykyään Kaurilan Sauna on sertifioitu luonnonkosmetiikan ja kynttilöiden valmistaja. Yrityksellä on myös saunatuotteita tarjoava verkkokauppa sekä myymälä Helsingin Munkkiniemessä. Saunatoiminta keskeytyi vuonna 2020, kun jouduin luopumaan entisistä saunatiloista, mutta uusien tilojen etsintä on käynnissä ja saunatoimintaa jatketaan heti, kun sopivat tilat löytyvät. Pyöritän yritystä yhdessä mieheni Jaakon ja ihanien saunatonttujen kanssa.

Lauri Tähkä Kaurilan saunalla

        Saunalla vieraili myös julkisuuden henkilöitä. Kuvassa Lauri Tähkä

 

Nuorena yksinhuoltajana

Olen ollut aina päättäväinen ja kova tekemään töitä. Sain lapsen 17-vuotiaana ja elätin itsensä ja poikani nuorena yksinhuoltajana työskentelemällä ravintoloissa ja valmistamalla hopeakoruja. Tekemällä kovasti töitä sain rahaa säästöön siten, että pystyin tekemään poikani kanssa useiden kuukausien reppureissuja mm. Aasiaan ja Uuteen-Seelantiin. Olen ollut aina melko pienikokoinen nainen ja poikani oli suurikokoinen ikäisekseen, joten meiltä kysyttiin säännöllisesti olemmeko hukanneet vanhempamme. Sama uteliaisuus, rohkeus ja ennakkoluulottomuus ovat edelleen mukana kaikessa Kaurilan Saunan toiminnassa.      

Saara poikansa kanssa Italiassa vuonna 2000

        Poikani kanssa Italiassa vuonna 2000

Rakastin Meilahden kotitaloni vanhaa hirsistä pihasaunaa ja halusin mahdollistaa saunanautinnon myös muille. Yritystä perustettaessa minulla oli ajatuksena, että perinteisen suomalaisen saunanautinnon viimeistelisivät hellävarainen luonnonkosmetiikka ja ihanat pellavaiset pyyheliinat. Ompelinkin ensitöikseni 80 pyyheliinaa saunavieraille.

Ihania naisia Kaurilan saunalla

        Ihania naisia Kaurilan Saunalla

Kosmetiikan ja kynttilöiden syntyminen

Etsin kauniisti palavia kynttilöitä ja hajusteettomia herkän ihon saippuoita kauppojen tarjonnasta, mutta en löytänyt Kaurilan Saunan tunnelmaan sopivia. Ryhdyin siis tuumasta toimeen ja opettelin itse valmistamaan saippuaa ja kynttilöitä.

Kynttilöiden valmistusta vuonna 2017

        Pitsikynttilöiden valmistusta

Testasin kosmetiikkatuotteita omalla herkällä ihollani sekä kuuntelin saunavieraiden toiveita tuotteiden ominaisuuksista. Toiminnan alussa myin kosmetiikkaa lähinnä saunalla ja joulun alla Tuomaan markkinoilla, mutta vähitellen kosmetiikkatuotteita haluttiin jälleenmyyntiin. Kaurilan Saunan verkkokauppa perustettiin vuonna 2017 ja oma ihana myymälä avattiin Munkkiniemeen vuonna 2019. Nykyään kosmetiikkaa löytyy laaja valikoima mm. Ruohonjuuren myymälöistä.

 

        Tuomaan markkinoilla vuonna 2016

Pyyhkeiden ja kylpytakkien tarina

Kuten edellä mainittiin, taipaleeni yrittäjänä alkoi 80 pellavaisen pyyhkeen ja laudeliinan ompelemisesta saunavieraille. Asiakkaani pitivät kovasti pellavapyyhkeistä ja niitä haluttiin ostaa. Kaurilan Saunan pellavapyyhkeet ja laudeliinat/käsipyyhkeet valmistetaan edelleen käsityönä Helsingissä ompelimo Kensyrin ihanien Petran ja Emman toimesta. Vähitellen mukaan tulivat myös suunnittelemani hurmaavat kylpytakit, jotka ommellaan niin ikään Kensyrin Ompelimossa Helsingin Katajanokalla.

Vuonna 2020 halusin laajentaa valikoimaa ihanilla ja helposti kuivuvilla Hamam-pyyhkeillä ja kylpytakeilla. Löysin laadukkaita valmistajia Turkista ja muualta Euroopasta ja näitä tuotteita myydään Saunatonttu -tuotenimellä.

Yritys kasvoi vähitellen

Tein töitä yksinyrittäjänä vuodet 2009 – 2017. Siivosin ja lämmitin saunaa, kannoin puita ja saunotin asiakkaita yleisillä vuoroilla. Työpäivän jälkeen alkoi korujen, ja myöhemmin kosmetiikkatuotteiden, kehittäminen, valmistus ja pakkaaminen ensin omassa keittiössä, ja sitten pienessä työhuoneessa Meilahdessa.

Kaurilan sauna_Saara valmistaa koruja

                               Korujen valmistusta

Ensimmäinen Kaurilan Saunan työntekijä oli ihana Maili, joka on nykyään kuin oikea käteni. Myöhemmin avuksi tuli mieheni Jaakko, joka vastaa myynnin ja markkinoinnin ohella tietokonehommista, jotka eivät minulta meinaa mitenkään luonnistua. Nykyään yritys työllistää vuodenajasta riippuen 5-10 ahkeraa saunatonttua.

Kaurilan saunatonttuja

        Kaurilan saunatonttuja, toimistokoira Doris ja hänen veljensä Hugo

 

Rakastuimme mieheni kanssa Kaurilan yleisen saunan lauteilla, kuinkas muutenkaan.

 Kaurilan sauna_Jaakko ja Saara

        Saara ja Jaakko

 

Nimen alkuperä

Vaikka Kaurilan sauna on ollut alusta lähtien helsinkiläinen yritys, nimen alkuperä johtaa Pohjois-Karjalaan ja Kaurilan kylään. Kaurilan vuonna 1894 rakennettu rautatieasema jäi tyhjilleen 90-luvun alussa ja perheeni siirsi sen nykyiselle paikalleen Meilahteen.

 Kaurilan asema Kaurilassa

       Kaurilan asema Kaurilassa

Tontilla oleva pihasauna siirrettiin Tuusulasta samoihin aikoihin ja siihen perustettu yleinen sauna nimettiin Kaurilan Saunaksi. Nykyään kyseiset rakennukset ovat yksityiskäytössä ja Kaurilan Saunan tuotantotilat sijaitsevat Helsingin Pitäjänmäellä.

Työpöytien rakentamista uusissa tiloissa vuonna 2020

        Työpöytien rakentamista uusissa tiloissa vuonna 2020

Kaurilan Saunan tarkoituksena on tarjota asiakkailleen ekologisesti ja eettisesti kestäviä laadukkaita tuotteita, jotka tuovat iloa käyttäjälleen. Tuotteet valmistetaan edelleen käsityönä rakkaudella suomalaiseen saunaan, kuten aina ennenkin.

  

Kaurilan sauna_kaurashampoon valmistamista

                       Kaura shampoita valmistumassa

Nautinnollisia saunahetkiä!

Toivoo Saara ja koko Kaurilan Saunan väki.

 

 

 

 

Tarinamme

RSS