Kaurilan Saunan tuotteita suosimalla tuet kotimaista pienyrittäjyyttä!

Julkaissut Terhi Laakso

Joskus pienet teot ovat suuria; kotimaisten pienyritysten tuotteita ostamalla, tuet konkreettisesti suomalaista työtä ja uutterina ahertavia ihmisiä. Valinnoilla on toden totta vaikutusta.

Kaurilan Sauna sai alkunsa vuonna 2009, kun perustin yleisen saunan Helsingin Meilahteen. Olin koko nuoruuteni ajan tehnyt kaikenlaisia sekalaisia töitä, minkä ansiosta monipuolista osaamista edellyttävä pienyrittäjyys tuntui heti sopivan minulle. Pienyrittäjänä ihmisen pitää muuntautua moneksi; olla samaan aikaan esimerkiksi tuotekehittäjä, siivooja, myyjä, markkinoija, kirjanpitäjä ja kaikenlaista muutakin.

Vaikka yrittäjyys vaatiikin siis paljon, on siinä myös kosolti hyviä puolia. Yrittäjänä olen esimerkiksi pystynyt rakentamaan työpaikastani sellainen, jossa viihdyn — ja jossa muutkin viihtyvät. Olen valtavan kiitollinen siitä, että saan tehdä työtä, jota täydestä sydämestäni rakastan.

Yrittäjyys on mahdollistanut myös uudenlaisten palveluiden kehittämisen asiakkaiden iloksi sekä sen, että saatoin alkaa valmistaa arvojeni mukaisia tuotteita, joille koin olevan aitoa kysyntää. Alun perin aloin siis yrittäjäksi siksi, että halusin työllistää itse itseni. 

 

Saara ensimmäisessä työtilassaan Vanhassa Meilahdessa valmistamassa jalkakylpytabletteja.

Ihaninta on, kun ideasta jalostuu tuote, josta asiakas tykkää

Pienyrittäjyydessä parasta mielestäni on ideoinnin riemu ja etenkin ideoiden toteuttamisen vapaus. Tykkään erityisesti siitä hetkestä, jolloin idea konkretisoituu valmiiksi tuotteeksi tai palveluksi pitkällisen muhittelun, pyörittelyn ja tiristämisen tuloksena.

Kaikkein palkitsevin on se hetki, kun tuote on vihdoin myynnissä ja asiakas ostaa tuotteen kehuen sitä aivan ihanaksi! Minua ilahduttaa suuresti myös se, kun asiakas tulee Munkkiniemen puistotiellä sijaitsevaan saunakauppaamme ja oikein silminnähden nauttii puotimme miljööstä. Myös saunaretkiasiakkaidemme henkäisemät syvät rentoutumisen huokaisut löylyttelyn lomassa saavat mieleni iloiseksi ja kiitolliseksi.

Saara Munkkiniemen myymälässä.


Vaikka maailman myrskyt meitä tuudittaa, niin kaikki järjestyy kyllä

Yrittäjyys ei aina tietenkään ole pelkkää ruusuilla tanssimista tai kiitosten virrassa lipumista. Etenkin viime vuosien aikana se on tuntunut usein keikkumiselta katastrofimeren aallonharjalta toiselle — korona, Ukrainan sota ja mitä moninaisempien kustannusten nousu on tuntunut myös Kaurilan Saunan arjessa. 

Olen sitä mieltä, että alati muuttuvien tilanteiden temmellyksessä pitää yrittää löytää rauha ja tyyneys sisältään. Minulle rakas Kerttu-mummini tapasi sanoa viisaasti: “Kaikki asiat järjestyvät kyllä. Eivät ehkä niin, kuin sinä ajattelit tai silloin kun ajattelit — mutta joka tapauksessa kaikki asiat järjestyvät.”Kommelluksista mukavia muistoja

On selvää, ettei yrittäjyystaipaleeni varrelle on mahtunut myös aimo kimara kommelluksia, joita jälkeen päin voi muistella hyväntahtoisesti hymähdellen. Kaurilan yleisen saunan alkuajoilta muistan elävästi esimerkiksi amerikkalaisten rouvien vierailun:

Kaurilan yleisessä saunassa kävi ylipäätään melko paljon ulkomaalaisia saunavieraita, jolloin minulla oli mahtava mahdollisuus kertoa suomalaisesta saunakulttuurista ihonpuhdistusrituaaleineen. Kerran opastin amerikkalaisille rouville hunajan käyttämistä kasvonaamiona — mutta innostuksen tiimellyksessä unohdin mainita, että hunaja tulee pestä pois saunomisen lopuksi. Asia tuli puheeksi vasta rouvien noustessa taksiin —  hunajointikokemus kuulemma oli ihana vaikka olo jäikin hiukan tahmeaksi… 

Myös saunan sähköttömyys aiheutti toisinaan löylyttelijöiden keskuudessa hämmennystä. Kerras eräskin saunavieras etsi epätoivoisesti valonkatkaisijaa, jota ei sähköttömässä saunassani tietenkään ollut. Tunnelmallisella kynttilävalaistuksella pärjättiin hienosti.

Saunassa on rentouttavaa tehdä vaikka turvenaamio. Kaurilan Saunaan kuuluu käsityöläisyyden ja yksilöllisyyden arvostus

Kaurilan Sauna on itsenäinen pienyritys, joka nojaa vahvasti käsityöläisyyteen. Artesaanihenkisyys ja sen tuloksena myös tuotteiden yksilöllisyys ylipäätäänkin ovat lähellä sydäntäni. Kun tuotteet tehdään käsityönä alusta loppuun, on jokaisessa tuotteessa ikään kuin pikkuruinen palanen tekijänsä henkeä.

Käsintekemisen ansiosta Kaurilan Sauna pystyy myös työllistämään massatuotantoa useampia ihmisiä; meillä eivät koneet todellakaan ole ihmistyövoimaa korvanneet! Olen tyytyväinen siitä, että olen voinut omalla tekemiselläni luoda kivan työpaikan itseni lisäksi useille muillekin ihmisille. 

Amina työskentelee sekä kaupalla että tuotteiden valmistuksessa.Maili toimii tällä hetkellä pääkokkina sekä Saaran oikeana kätenä. Roosa työskentelee myymälässä ja tuotteiden pakkauksessa.

Pienet teot ovat joskus suuria

Jokaisella ostopäätöksellään ihminen äänestää jonkun asian puolesta ja jotain muuta vastaan. Kotimaisten pienyritysten tuotteita ostamalla voi ihan konkreettisesti tukea suomalaista työtä, auttaa ihmisiä työllistymään — ja kaiken tämän lisäksi saat todennäköisesti iloksesi ihanamman tuotteen ja palvelun kuin jostain massatuotantoyrityksestä hankkimalla. 

Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että Kaurilan Saunan tuotteiden hankkiminen parantaa suomalaisten työllistymistä monessa portaassa; kun ostat meiltä pellavapyyhkeen, työllistät kaksi suomalaista yritystä. Olemme itse suunnitelleet pellavapyyhkeemme mutta niiden ompelutyön tilaamme toiselta suomalaiselta yritykseltä. 

Kaurilan Sauna työllistää mm. Kensyr-ompelimoa. Käsityöyrittäjistä on yhteistyön myötä tullut myös ystäviä.

Kaurilan Sauna työllistää mm. Kensyr-ompelimoa. Käsityöyrittäjistä on yhteistyön myötä tullut myös ystäviä. 

Me Kaurilan Saunalla pyrimme suosimaan kotimaisia pienyrityksiä niin paljon kuin mahdollista; esimerkiksi kaiken painettavan materiaalin tilaamme kotimaisilta toimijoilta. Suomalaisilta yrityksiltä ostaminen myös pienentää ympäristöhaittoja, kun tuotteita ei tarvitse kuljetella kaukaa. 

Myös henkilökohtaisessa elämässäni suosin luonnollisesti pienyrityksiä ja käsityönä valmistettuja tuotteita. Koen, että käsityönä tehdyt tuotteet ovat ainutlaatuisia; ne tuntuvat paljon merkityksellisemmiltä kuin koneellisesti tuotetut tavarat. Minä myös ihailen ja arvostan suuresti taitavia käsityöläisiä, joiden tekemien tuotteiden ostaminen tuottaa minulle huomattavasti enemmän iloa kuin massatuotannosta peräisin olevat hankinnat. 

Minun mielestäni jokainen pienyrittäjä on arjen supersankari, koska oman ammattinsa lisäksi hänen on hallittava nippu muitakin ammatteja, joita isommissa yrityksissä hoitavat aina erilliset ihmiset. Esimerkiksi ompelijan pitää ompelun lisäksi olla markkinoija, asiakaspalvelija, kirjanpitäjä ja myyjä — ja mahdollisesti vielä paljon muutakin! Onkin niin, että aina ostaessasi tuotteen pienyrittäjältä, autat hänen arkeaan — sillä silloin hän ei ole turhaan valvonut öitään töitä tehden. 

Saara pukeutuneena käsintehtyyn pellavakylpytakkiin kodissaan Veikkolassa.

← Vanhempi julkaisu Uudempi julkaisu →Jätä kommentti