Kaurilan Saunan saunomisfilosofia

Julkaissut Terhi Laakso

Rauhoittumista, mukavaa yhdessäoloa, kiireettömyyttä ja itsensä hemmottelua. Näihin sanoihin kiteytyy Kaurilan Saunan saunomisfilosofia. 

 

Saunassa mieli lepää ja keho rentoutuu. Kiireetön hyvä olo täyttää koko ihmisen päästä varpaisiin. Sauna on lempeä ja armollinen paikka, jossa kenenkään ei tarvitse suorittaa, miellyttää, osata tai ehtiä. Voimme vain olla omia itsejämme ja antautua saunan suloiseen lämpöön ja hellään huomaan. Olemme läsnä ja elvymme.

- Sauna on nykyisin ainoita paikkoja, johon digitaalinen maailma ei yllä. Matkapuhelimet ja muut älylaitteet seuraavat meitä lähes kaikkialle, mutta saunassa voimme vielä hengähtää ilman niitä, Kaurilan Saunan Saara toteaa.

- Perinteisessä puulämmitteisessä saunassa pääsemme myös ihanasti kaikkien elementtien äärelle. Tuli loimottaa kiukaassa ja kynttilät valaisevat luonnollisella loisteellaan. Perinteinen peseytyminen saunassa tapahtuu tietysti kuupalla saunatiloissa. Viileän veden ja kuuman saunailman vaihtelu virkistää sielua ja ruumista. Löylyjen lomassa on parasta seisoa viileällä nurmella paljain jaloin tai pulahtaa uiskentelemaan luonnonvesiin.

 

Saara kannustaa kutsumaan ystäviä ja sukulaisia saunomaan niin usein, kuin mahdollista.

- Löylyissä riisutaan tittelit ja muut turhat ulkokultaiset vetkuttimet. Suomalainen on saunassa aidoimmillaan. Hyvien ystävien kanssa löylyistä hiljaa nauttiminen on parasta yhdessäoloa, Saara toteaa.

Hän toteaa, että jo vanhan perimätiedon mukaan saunassa kuuluu olla kuin kirkossa, mikä opitaan jo pienestä pitäen. Usein saunotaan hiirenhiljaa ja hartaasti — ja   mahdolliset keskustelut käydään rauhallisesti ääntä korottamatta.

- Politiikasta tai uskonnosta ei saunassa sovi puhella. Myös kiroilu on saunassa ehdottomasti kiellettyä, koska saunatonttu pahoittaa siitä mielensä.

 

Vähemmän hälyä, enemmän hemmottelua

Hektinen arki keskeytyksineen ja ylenpalttisine virikkeineen kuormittaa monia. Hälinän ja melskeen vastapainoksi elämäänsä on hyvä lisätä rauhallisuutta, lempeyttä ja hiljaisuutta. Juuri tätä saunalla on tarjota kiireiselle nykyihmiselle.

Saunomiseen kannattaa varata rauhallista aikaa; kiire ei löylyihin sovi. Myös itsensä hemmotteluun sopii panostaa kaikilla aisteillaan; meistä jokainen on kaiken hyvän arvoinen. Saunassa voi iholleen levittää saunahunajaa tai turve- tai savinaamion. Löylyttelykokemusta voi ryydittää hoitavilla tuoksuilla saunatippojen tai eteeristen öljyjen avittamana.

Saunaan sopivat oivallisesti hyvää tekevät hieronnat, joita voi tehdä myös itselleen. Esimerkiksi kipeiden pohkeiden kireydet voi hieroa pois saunan rentouttavassa lämmössä. Hieronnalla voi hemmotella myös saunaseuralaistaan — selvähän se! Myös monenlaiset hemmotteluhoidot kuuluvat saunaan.

Kaurilan Saunan hemmotteluvinkit saunojalle

Saunominen on moniaistillinen kokemus, johon kannattaa keskittyä. Kiireiden keskellä on hyvä hengähtää hetkeksi olemaan läsnä siinä hetkessä ja paikassa, missä on. Saunassa mieli ja keho elpyvät ja uudistuvat.


- Koko vartalon voi hieroa kuorintapalalla tai saunahunajalla

- Kasvonaamio voi tehdä ikiaikaisesta turpeesta tai saunahunajasta

- Hiusnaamion voi loihtia turpeesta, hunajasta tai irlanninsammalesta.

- Jalkapohjat voi kuoria lempeästi hiekkasaippualla, jonka jälkeen jalat voi upottaa ihanaan jalkakylpyyn.

- Peseytymishetken voi kruunata merisuolasaippuoinnilla ryyditetyllä pehmoharjapesulla

- Hiusten pesusta voi tehdä ihanan hetken: hiero tai kampaa päänahkaa hellästi palashampoolla. Tee itsellesi vaahdottamisen yhteydessä nautinnollisen lempeä päähieronta. Levitä sitten palahoitoaine hiuksiisi ja jätä se vaikuttamaan. Pujahda sen ajaksi ulos nauttimaan vilvottelemaan ja nauttimaan luonnon äänistä ja saunomisen jälkeisestä tyyneyden tunteesta.

 

 
← Vanhempi julkaisu Uudempi julkaisu →Jätä kommentti