Ja siitä se ajatus sitten lähti

Julkaissut Terhi Laakso

Kaurilan Saunan valikoimaan on juuri lanseerattu ihania uutuustuotteita: vartalovoit, jalkavoiteet, suolakuorinnat ja kuorivat saippuat.

Uudet tuotteet eivät kuitenkaan synny hetkessä, vaan niiden tie ideasta kaupan hyllyyn on pitkä ja joskus kivinenkin. Koska Kaurilan Saunan tuotteet ovat luonnonkosmetiikkaa ja tuotteissa ei käytetä esimerkiksi emulgaattoreita, on tuotteiden koostumuksen saaminenen halutuksi vaativan kehitystyön tulos. Näiden uusien tuotteiden kehitystyö on aloitettu jo yli vuosi ennen kuin tuotteet saatiin myyntiin.

 Kaurilan Saunan Hiekkasaippuan pakkaussuunnittelu menossa.

Paitsi reseptit, on uusiin tuotteisiin suunniteltava myös pakkaukset ja etiketit. 

Koostumuksen kehittäminen voi olla mutkikasta

Kaurilan Saunan tuotteiden takana on, kukapa muukaan kuin yrityksen perustaja Saara. Asiakkailta oli tullut jo pyyntöjä erilaista kosmetiikkatuotteita ja ensimmäisenä Saara ryhtyi kehittämään vartalovoita.

Saara halusi panostaa vartalovoin ravitseviin kasvirasvoihin ja öljyihin ja valitsikin vartalovoihin yhdistelmän ihanaa, runsaasti hyödyllisiä rasvahappoja sisältävää Ruusunmarjan siemenöljyä (Rosehip Oil), ihon oman rasvan kaltaista jojobaöljyä sekä todellista ihonhoidon tehoainetta arganöljyä. ”Vartalovoin koostumuksessa haastavinta oli saada tuotteesta sellainen, että iholle ei rasvaista pintaa ja tuote imeytyy hyvin, mutta myös kosteuttaa tehokkaasti” kertoo Saara. Voiteen olomuotoon vaikuttaa myös lämpötila, joten päänvaivaa aiheutti sellaisen ainesosien yhdistelmän löytäminen, että tuote ei olisi kivikovaa kylmällä ilmalla ja liian juoksevaa lämpimällä ilmalla. Koostumuksissa saattoi olla vain hiuksen hieno ero, jolloin toinen versio oli liian pehmeää ja toinen liian kovaa. ”Balanssin löytäminen oli todella haastavaa” muistelee Saara. 

Saara kokeili erilaisia koostumuksia kuukausien ajan, ennen kuin oli tyytyväinen lopputulokseen.

Hän oli ensin ajatellut, että vartalovoihin tulee vain erilaisia kukkaistuoksuja, mutta alkoikin itse kaipaamaan myös raikkaita tuoksuja. Esimerkiksi sitruunaruoho on loistava tuoksu myös miehille.

  

Jalkavoide ja jalkadeodorantti samassa

Jalkavoide ei ollut Saaran omissa ajatuksissa ensimmäisenä kehityslistalla, mutta sitten hän sai loistoidean: jalkavoiteen tulisi olla samalla sekä jalkoja hoitava voide että jalkadeodorantti. Saara valitsi jalkavoiteisiin tehokkaasti kosteuttavia kasvirasvoja: E-vitamiinia sisältävää kaakaovoita, mm. omega-6 rasvahappoja sisältävää arganöljyä sekä runsaasti vitamiineja ja mineraaleja sisältävää manteliöljyä. Lisäksi jalkavoiteessa on myös Saaran loistoidea eli ruokasoodaa, joka on luonnollinen hajunpoistaja. Se auttaa pitämään jalat raikkaina koko päivän ja toimii näin jalkojen deodoranttina.

Idea ruokasoodan lisäämisestä voiteeseen antoi kunnon sysäyksen työstää jalkavoiteen reseptiä. ”Jos minun pitäisi ensin laittaa jalkavoide ja sen jälkeen vielä jalkadödö, jäisi se viimeinen kyllä laittamatta”, nauraa Saara. Häntä innosti tällaisen uuden tuotteen helppous. ”Moni kuitenkin kärsii tunkkaisen tuoksuisista varpaista, joten halusin tarjota tähän helpon ratkaisun”, Saara toteaa.  Saara valitsi jalkavoiteisiin neljä ihanaa tuoksua: rahoittava laventeli, raikas sitruunaruoho, viilentävä piparminttu ja herkullinen appelsiini. 

 Kaurilan Saunan kosmetiikkatuotteiden etikettejä varastohyllyssä.

Kun etiketit on saatu, pitää tuotteet pakata ja etiketit liimata. 

Hetki mökkirannassa muuttuu tuotteeksi

Saara istuu oman mökkirannan matalassa rantavedessä ja hieroo rannan pehmeää hienoa hiekkaa iholleen. Hiekka tuntuu ihanalta iholla ja iho silkkisen pehmeältä, kun sitä oli hieronut hiekalla ja vedellä. ”Olisipa ihana, jos tästä saisi saippuan” Saara miettii.

No, siitä se sitten lähti. Se kuorivan hiekkasaippuan idea ja kehittäminen. Ensimmäisen version hiekkasaippuasta Saara valmisti juuri mökkirannan hiekasta. Vaikka hiekkasaippua kuulostaa tuotteena yksinkertaiselta, vaati sekin kehitystyötä ja monta eri versiota. Lopulta Saara oli valinnut kaksi eri reseptiä, joiden mukaan hän valmisti kaksi eri hiekkasaippuaa sukulaisilleen joululahjoiksi. Testauksen jälkeen sukulaiset saivat äänestää suosikkiaan ja näin lopullinen resepti tuli valituksi.

Kaurilan Saunan hiekkasaippuaa ei voida luonnollisesti mökkirannan hiekasta valmistaa hygieniasyistä, vaan saippuassa käytetään puhdistettua hiekkaa. Nämä ihanat kuorivat hiekkasaippuat tuovat kuitenkin mökkirannan tunnelman mukanaan ja pienen pienet hiekanjyvät kuorivat ihoa hellävaraisesti. Tavoitteena Saaralla oli saada aikaan kuoriva saippua, jonka jälkeen iho ei tunnu kuivalta ja kiristävältä, vaan pehmeältä ja kosteutetulta. Siksi myös saippuoissa on yhdistelmä kasvirasvoja ja öljyjä. Kuorivat saippuat sisältävät mm. manteliöljyä, kookosöljyä ja kaakaovoita. Kasviöljyt kosteuttavat ja ravitsevat ihoa samalla kuin hiekanjyvät kuorivat. Näillä kuorivilla hiekkasaippuoilla lähtee vaikeammatkin tahrat iholta.

Lopuksi haluamme tietysti tietää, että mitkä ovat Saaran omat suosikit uusista tuotteita. On kuulemma monta ykköstä, mutta kyllä sieltä muutama nousi suosikiksi juuri nyt:

”Rakastan erityisesti Alppiruusu-vartalovoita ja Piparminttu-jalkavoidetta. Kuorinoista ykkösinä ovat sekä korianterin että rosmariinin tuoksuiset kuorinnat” paljastaa Saara.

 

 

 

 

Uudempi julkaisu →Jätä kommentti